Lezingen en filmprogramma

Dieter Rams’ stellingen en NU verder


Ook dit najaar organiseren wij in het kader van de tentoonstelling weer lezingen. Binnenkort meer informatie hierover op deze plek.

Rietveld

Spreker: Bertus Mulder

Datum: 8 oktober 2017

Tijdstip 14.00 – 17.00 uur

Introductie: Natalie Dubois, curator Centraal Museum.

Programma: inleiding van Berlage tot Rietveld, gevolgd door de film ‘Rietveld ruimtekunstenaar’. Na een pauze een inleiding over het Rietveld project Hoograven, gevolgd door de film over de restauratie en renovatie van dit project.

Film ‘Rietveld Ruimtekunstenaar’

Bertus Mulder: Rietveld was een ruimtekunstenaar. Hij heeft in innige samenwerking met Truus Schröder het Rietveld Schröderhuis ontworpen.
Truus Schröder vertelde mij hierover: “De één zei wat de ander dacht” Rietveld kwam eerst met een Berlagiaans ontwerp maar Truus Schröder heeft hem door haar afwijzende houding geïnspireerd tot een totaal ander ruimtelijk ontwerp, dat wereldberoemd is geworden.
Al het verdere werk van Rietveld vindt hierin zijn oorsprong.

Documentaire ‘Woningbouw Rietveld Hoograven’

Rietveld wilde massawoningbouw maken. Woningbouw met betaalbare huren voor de arbeiders die vanuit het Zuiden en Noorden van Nederland naar de steden trokken en daar leefden in slechte woonomstandigheden. Maar geen enkele woningbouwvereniging vertrouwde hem dat toe. Het duurde tot 1957 tot hij een grootschalig woningbouwproject kon maken; in Hoograven, in een uitbreiding van de stad Utrecht. Ook hier manifesteerde hij zich als ruimtekunstenaar in de buitenruimte van woningbouwblokken die hij vormgaf volgens het principe; “Verruiming door Ordening”.

Rietveld Ruimtekunstenaar is tijdens de tentoonstelling Rietvelds Meesterwerk permanent vertoond. Datzelfde gebeurt in het Marta Museum in Herford in Duitsland. RR wordt ook vertoond in het Erasmushuis in Djakarta.

Filmteam:
Bertus mulder – Initiator, regisseur en producent
Marco Mulder – Opnamen en montage
Pieter Kiewiet de Jonge –
Postproductie en muziek Woningproject Rietveld Hoograven
Roland Kuit – Muziek Rietveld Ruimtekunstenaar

Houdbare moderniteit

Sprekers: Hubert Jan Henket (architect), Florian Idenburg (architect, So-IL), Kristian Koreman (architect, ZUS architecten)

De introductie werd verzorgd door Pieter Hooimeijer, Hoogleraar Sociale Geografie en Demografie Universiteit Utrecht.
Hubert Jan Henket was tevens moderator van deze middag.

 

Henket is bij uitstek een naoorlogse architect die het Modernisme omarmt heeft. Hij verbindt het ‘nieuwe’ met het ‘oude’ en voegt zo waarde toe, in plaats van het gebruikelijke breken en bouwen. In de architectuur betekent dit volgens hem dat de ontwerper een balans moet vinden tussen verleden en toekomst, tussen tijdloosheid en het eigentijdse en tussen conventie en vrijheid.

Architecten Florian Idenburg en Kristian Koreman vertalen de beginselen van het modernisme naar een eigentijdse vormentaal. Idenburg begon zijn carrière bij het bekende Japanse bureau SANAA, zijn architectuur heeft meer het mystieke, het raakvlak met de kunst, een meer intuïtieve manier van werken en verbindt de culturen oost en west. Hij is een architect die het bouwen, de theorie en het artistieke, ambachtelijke in zich verenigd.

Koreman benadrukt in zijn architectuur meer de sociale kant, het maken van verbindingen. Zijn bureau ZUS (Zones Urbaines Sensibles) wist door middel van het bottom-up initiatief van de luchtsingel het verwaarloosde stedelijk gebied rondom Hofplein in Rotterdam weer te verbinden en nieuw leven in te blazen.

En NU verder – Herleving van de Schoonheid

Sprekers: Wolfram Peters (industrieel ontwerper, mede oprichter npk|design) en Joost Grootens (Studio Joost Grootens).

Datum: 10 december 2017

Tijdstip: 14.00 – 17.00 uur

 

Moderator: Frederike Huygen, kunsthistoricus, conservator, schrijver.

Vertoning documentaire ‘Alles moet nieuw’ (Piet Zwart door Sherman de Jesus) en ‘interview met Wim Crouwel’ (door Max Bruinsma).

Piet Zwart, de pionier van de ontwerp discipline, heeft een invloedrijke rol gespeeld in zowel de bouwkunst en binnenhuisarchitectuur, in fotografie en film, in typografie en industriële vormgeving en het kunstonderwijs in m.n. de vooroorlogse periode.

Wim Crouwel, de naoorlogse modernist, de ontwerper, ondernemer, museumdirecteur, professor en adviseur.
Volgens Wim Crouwel moeten we naar nieuwe richtingen zoeken, ook in de kunst. Er is nu veel te veel aandacht voor barok, voor styling, we moeten terug naar less is more.

Sprekers: Wolfram Peters (industrieel ontwerper, mede oprichter npk|design) en Joost Grootens (Studio Joost Grootens).

De sprekers gingen in op de vraag hoe zij tot hun hedendaagse ontwerpen komen, waarbij bij de een vooral kwaliteit en schoonheid leidend zijn en bij de ander functionaliteit en sociaal gedrag.

npk design is één van de bekendste industrieel ontwerpbureaus van Nederland. Er wordt gewerkt vanuit de Witte Poort, een schitterende locatie in Leiden. Wolfram Peters, Prof. Jos Oberdorf, Janwillem Bouwknegt en Herman van der Vegt geven leiding aan een team van industrieel en grafisch ontwerpers, constructeurs, modelmakers en een fotograaf.
npk design hanteert als ontwerpfilosofie de principes van het naoorlogse functionalisme, waarvoor de grondslagen in de jaren zestig en zeventig werden gelegd door ontwerpopleidingen als de Hochschule fur Gestaltung in Ulm, het Royal Collage of Art in Londen en de Faculteit Industrieel Ontwerpen in Delft. npk design combineert deze filosofie met de onuitputtelijke mogelijkheden van de digitale wereld, het ontwerpen en detailleren in 3D CAD en de nieuwste ontwikkelingen in service design.

Studio Joost Grootens werkt voornamelijk op het gebied van het boek design. Ze worden continue uitgedaagd om passende ontwerpen te ontwikkelen die de productie van het geprinte materiaal verantwoorden. De gemaakte boeken laten hun kennis zien, maar ze bevragen ook steeds de relevantie van typografie, zoals catalogi, indexen en atlassen, als onderdeel van een steeds doorgaand research proces.

Online aanmelden

Aanmelden voor de activiteiten?


Via onderstaande knoppen kunt u zich gemakkelijk online inschrijven.

U ontvangt dan automatisch de uitnodigingen voor het lezingen- en filmprogramma.


Tentoonstelling

De Stijl en NU verder

Op zoek naar de elementaire esthetiek - een hommage aan Mondriaan en Rietveld door Shigeru Uchida.

Meer informatie

Contact opnemen

Heeft u een vraag over de tentoonstelling of een van de lezingen? Nee dan contact met ons op!