Lezingen


Ook dit najaar organiseren wij in het kader van de tentoonstelling weer lezingen.

Vertoning documentaire RAMS van de hand van Gary Hustwit en lezingen door Ed van Hinte en Rene ten Bos

Zondag 9 december a.s. wordt om 14.00 uur in Galerie De Pastoe Fabriek de documentaire vertoont over Dieter Rams.

Meer dan 50 jaar heeft Dieter Rams een onuitwisbare indruk achtergelaten op het gebied van productdesign met zijn iconische werk voor de firma Braun. De producten die Dieter heeft vormgegeven hebben de levens van miljoenen mensen beïnvloed. Velen van ons hebben een Braun koffiemachine, citroenpers, scheerapparaat, calculator, stereo of alarmklok. Of een van de andere honderden andere producten die Dieter heeft ontworpen.
En zijn werk heeft de meeste van de huidige consumentenproducten beïnvloed, zowel qua vorm als functie.
De computer of telefoon die u gebruikt ziet er zo uit door Dieter Rams, zie Apple’s iPhone en iPad.

Dieter’s invloed strekt zich ook uit tot zijn ’Ten Principles of Good Design’, uitgangspunten als eenvoud, eerlijk en bescheiden, die ook nu nog of weer van toepassing zijn.

De film duikt diep in het denken en leven van Dieter Rams.
Maar een van de meest interessante delen van zijn verhaal is, dat hij met enige spijt op zijn carriere terugkijkt. ‘Als ik het over kon doen, zou ik geen designer willen zijn’, zegt hij. ’Er zijn te veel onnodige producten op de wereld’.

De documentaire is van de hand van Gary Hustwit, met muziek van Brian Eno.

‘Productstromen’ door Ed van Hinte:

Ed is zelfstandig kritisch co-schrijver van ‘Products That Last’, rond het gelijknamige 3-jarig onderzoeksproject aan de faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU Delft en van de pas verschenen aanvulling ‘Products that Flow’, een initiatief van ‘Partners for Innovation’ in Amsterdam.
De boeken dekken zijn belangstelling voor mogelijkheden om de stroom van materie en verspilling van energie tegen te gaan. Products that Last behandelt levensduurverlening via ontwerp en businessmodellen, terwijl ‘Products that Flow’ kansen behandelt voor beheersing van de materiaalstroom van producten die juist niet lang meegaan: verpakking, disposables, snelle mode, prullen en voedsel.
Eerder schreef Ed met Adriaan Beukers ‘Lightness’ over het verwante thema lichtgewicht constructies en nu is hij met de nieuwe stichting Feed Your Mind en de Universiteit Wageningen betrokken bij ontwerpend onderzoek naar gezondere en minder spilzieke voedselvoorziening.
De nu gangbare term om ‘de oplossing’ te bewerkstelligen is ‘circulair’. Het idee dat alles rondgaat is volgens Ed aanlokkelijk, maar niet realistisch. De aannames erachter zijn technologisch en economisch van aard. Maar het gaat om ons, mensen.  Technologie volstaat niet om gedrag te veranderen en het is de vraag of ‘economie’ in zijn huidige vorm verantwoord is.

Rene ten Bos, Denker des Vaderlands:

De mens en de invloed op het klimaat, de oceanen en de aarde, die invloed lijkt verre van positief.
We zijn onze oriëntatie kwijt en dat is bij de opwarming van de aarde een groot manco, aldus Rene ten Bos. 
Hij constateert een grootschalige verdwazing in de samenleving ten aanzien van die klimaatverandering en stelt dat we ons moeten openstellen voor andere navigeer technieken in de vreemde zone tussen de mens en de natuur voor we verdwalen.
Er is sprake van een ingrijpen in de natuur met catastrofale gevolgen voor klimaat en leefbaarheid. Hij noemt dat dwalen in het Antropoceen.
Maar wil de mens zichzelf en zijn leefwereld niet finaal om zeep helpen, dan is het nodig te ecologiseren.

Ed van Hinte
Rene ten Bos
 
 
 

Aanmelden


Toegangsprijs € 10,- (voor studenten € 5,- op vertoon van studentenpas), inclusief bezichtiging tentoonstelling.

Aanvang 14.00 uur.

Aanmelden

Aanmelden voor de activiteiten?


Via onderstaande knoppen kunt u zich gemakkelijk online inschrijven.

U ontvangt dan automatisch de uitnodigingen voor het lezingenprogramma.

Aanmelden

Tentoonstelling

Dieter Rams’ stellingen en NU verder

De 10 stellingen van Dieter Rams

Meer informatie

Contact opnemen

Heeft u een vraag over de tentoonstelling of een van de lezingen? Nee dan contact met ons op!